25 anys de Jocs Olímpics de Barcelona. Entre l’esplendor, la controvèrsia i la nostàlgia (una mirada santfeliuenca a Fet a Sant Feliu)

El passat 25 de juliol Barcelona va recordar el 25è aniversari de la cita olímpica. Sant Feliu també va ser, en part, protagonista en un triple vessant: el 19 de juny la flama va desfilar per la carretera Laureà Miró enmig d’una expectació colossal (l’atleta santfeliuenca Laura Moreno va passejar la flama escortada per 20.000 persones, segons xifres que va donar la Guàrdia Urbana); la ciutat va acollir alguns entrenaments en l’aleshores Palau Juan Carlos Navarro; i el voluntariat santfeliuenc també hi va tenir un paper. Fet a Sant Feliu a través de Carme Verdoy recorda aquells dies d’il·lusió, però que, tanmateix, també amagaven ombres i punts de discontinuïtat socials que afectaven, de retruc, a l’esport local de l’època. Reproduïm part de l’article amb els enllaços per llegir l’article en la seva integritat.


Avui fa 25 anys que es van inaugurar els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Un esdeveniment històric que va convertir la capital catalana en el centre del món durant 15 dies en l’àmbit esportiu, que va servir de presentació de la ciutat al món i que va generar un sentiment col·lectiu d’eufòria i il·lusió. Ara es rememora aquesta efemèride, que va comptar amb un ampli suport ciutadà, però tot i això el clam no va ser unànime. Aquests dies ho hem pogut llegir a partir d’articles com Els altres 1992de David Fernández al Diari ARA, on recorda que “els Jocs Olímpics es van estrenar enmig de la impunitat de les tortures, els cops i els blaus contra l’independentisme” i també que “estava a punt de començar la dècada prodigiosa […] i el miracle econòmic espanyol -el tsunami especulatiu- que ens esclataria a la cara el 2008”. O també Manuel Delgado, que en aquest article que recull Sentit Crític afirma que “els Jocs van ser el projecte de reformar Barcelona per posar-la en venda”.

Sigui com sigui, està clar que l’esdeveniment es va viure amb intensitat i un munt de voluntaris es van implicar en col·laborar-hi de manera activa. A Sant Feliu hi van participar més de 400 fent tasques diverses, tant de logística com també en la cerimònia d’inauguració. Un moviment que després va continuar amb els Jocs Paralímpics i que més endavant es reconvertiria en el Voluntariat per l’Esport i l’actual Volunariat de Sant Feliu. Aprofitant l’efemèride ens reunim amb tres de les persones que es van implicar a la ciutat amb els Jocs: Joan de Déu, fundador i president dels voluntaris olímpics i ara Voluntariat de Sant Feliu, Jordi Rius, va ser un dels que va participar a la cerimònia inaugural i Àngels Perea, es va encarregar de coordinar tot l’equip de voluntaris de Sant Feliu. Ho podeu llegir en aquest reportatge.  

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: